apr 16, 2012 - De App, Het uitgeven    No Comments

De bieb bende-app.

Veel mensen zullen het intussen wel ergens gelezen hebben, ik ben bezig met een android-app voor de bieb bende! Zoals je op http://app.debiebbende.nl kunt zien, loopt de teller al. 1 Mei moet de app af zijn en dat is nogal een klus. Een deadline die ik mezelf heb opgelegd, aangezien het dan precies een jaar geleden is dat de bieb bende op TenPages.com kwam te staan.

Ik begon vrij vroeg met het idee om een app te ontwikkelen. Aanvankelijk was het mijn bedoeling om dit samen met een uitgever te doen. Gaandeweg ontdekte ik dat het bijna nooit voorkomt dat een uitgever ook daadwerkelijk een app ontwikkelt, gezien de hoge kosten die het met zich meebrengt. Dus begon ik na te denken en besloot ik de app zelf te ontwikkelen. Ik wist alleen niet hoe. Bovendien is het ontwikkelen voor de iPhone of iPad een dure ontwikkeling en dus gaf ik op.

Niet voor altijd. Al jaren ben ik gewend om te werken met Adobe Flash, waar ik onder andere mijn website in heb gemaakt. In datzelfde programma ontdekte ik pas later dat ik hier ook apps mee kon ontwikkelen. Dus kreeg mijn idee eindelijk vaste vorm. In mijn enthousiasme vertelde ik het idee aan mijn zus en die was gelijk bereid om mee te helpen. Sinds een maand werken we nu samen om de app vorm te geven. Zij maakt de tekeningen en ik verzorg de lay-out en de rest, zodat het allemaal naar behoren werkt.

Adobe Flash is vooral een programma om animaties te maken, wat dus mooi van pas kwam om de verschillende spelletjes te programmeren. Enige ervaring is wel vereist, want anders kom je niet zo heel ver. Het is in ieder geval handig dat je tijdens het ontwikkelen de app kunt testen op een android-toestel. Hierdoor haal je foutjes makkelijker eruit en zie je wat wel en wat niet werkt.

De app staat los van het boek, wat dus betekent dat je alle spellen kunt spelen zonder het boek gelezen te hebben. Ik wilde namelijk niet wachten tot het boek uit zou komen, maar juist nu al de kinderen enthousiast maken voor het verhaal, voor De bieb bende. De vijf leden hebben ieder een apart onderdeel, van een intuïtiekaart trekken tot het oplossen van sportvragen. Ik ben van plan geregeld dingen toe te voegen, zodat het voor kinderen leuk blijft de app te spelen. Bovendien bevat hij educatieve elementen, waardoor je er ook nog iets van kunt leren.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!