Een ervaren leespanel – 02-02-2012

Wat een spannende dag was het afgelopen dinsdag (31 januari). Voor het eerst lazen totaal onbekende kinderen (rond 15 jaar) het manuscript van “De bieb bende”. Een ervaren leespanel ook nog! Zij hebben immers verstand van boeken en schrijven vaak genoeg recensies. En nu is mijn manuscript aan de beurt. Hoe zouden ze het vinden? Is het wel spannend genoeg? En nog veel belangrijker: is het wel geschikt voor de juiste doelgroep?

Met een groepje van 4 kinderen ging ik apart zitten. Het spannendste moment brak aan. Ze vertelden heel erg enthousiast wat zij van “mijn” manuscript vonden. Een meisje vertelde dat ze tijdens het lezen alleen maar zat te nagelbijten, zo spannend was het. Een heel gesprek volgde. Van stijl tot en met de vlotheid van het verhaal, alles werd besproken. Kritisch waren ze zeker, maar heel erg positief. Dat was voor mij toch wel het belangrijkste. Ze waren het er allemaal over eens dat het verhaal lekker weglas, maar dat het wel soms iets te snel ging om te volgen. En ze spraken over de titel, want “De bieb bende” vonden ze meer een titel voor kinderen van ongeveer 8 jaar. “De legende van de Hemelrijders” vonden ze veeeeel beter klinken.

Een toevallige bijkomstigheid was toen er een jongen binnen kwam gewandeld die bij een ander groepje niet echt thuishoorde. Hij had mijn manuscript niet gelezen en wist totaal niets van “De bieb bende”. Twee kinderen probeerden hem het verhaal in het kort uit te leggen, zodat het voor mij ook duidelijk werd of ze het hadden begrepen. Dat lukte aardig, maar ze vonden niet echt de juiste woorden. Een ander meisje daarentegen wist het woord “grafkelder” te gebruiken en in combinatie met “heuvel” en “bibliotheek”, was de jongen gelijk enthousiast.

Nuttige feedback waar ik zeker iets aan heb. En waar ik nu mee aan de slag moet. Nogmaals het hele manuscript herschrijven. Pas daarna is het ook zeker of een uitgeverij ermee verder wil gaan, want die zat er ook bij tijdens het hele gesprek. Wordt dus zeker vervolgd!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!