jan 23, 2013 - De Boektrailers    No Comments

Een goede boektrailer

Tegenwoordig zie je het steeds vaker: een boektrailer. Zie het als een soort trailer van een film, maar dan voor een boek. In een kort fragment ( 1 tot 2 minuten) zie je iets meer over de inhoud van het boek. Er zijn schrijvers of uitgeverijen die dit uitbesteden aan anderen, om professioneel over te komen. Maar er zijn ook schrijvers die dit, omdat hoge kosten te vermijden, zelf doen. En daar gaat het soms mis.

Bij een boektrailer moet je er rekening mee houden dat mensen geboeid moeten raken door de beelden die ze zien. Je moet de sfeer van het boek proberen te vertalen naar het beeld. Heel vaak zie je dan ook, wanneer schrijvers hier zelf mee aan de slag gaan, dat er een paar foto’s achter elkaar worden gezet ( vaak natuurfoto’s ), afgewisseld met een paar zinnen uit de flaptekst. Zet er een spannend of romatisch deuntje onder en klaar is de boektrailer. Maar zo makkelijk is het niet. Meestal werkt zo een trailer averechts, omdat de mensen niet echt weten wat ze nu van het boek moeten verwachten. De flaptekst hebben ze immers al gelezen ( op bol.com of in de boekwinkel ). En door de muziek krijgen ze opeens een heel ander beel bij het beeld. Vooral als het om een onbekende, onervaren schrijver gaat, slaan mensen dan het boek over. Ze gaan dan liever voor de bestseller, omdat ze er vertrouwd mee zijn.

Een goede boektrailer moet je prikkelen, je meenemen naar een andere wereld. De tekst moet niet te lang zijn. Probeer in een paar korte woorden de belangrijkste elementen uit het verhaal over te brengen. Kijk eens een paar filmtrailer en let erop in hoe weinig tekst ze de film aan je proberen uit te leggen. Denk groot, denk commercieel. Alleen op die manier bereik je een groter publiek en raken mensen ook echt geinteresseerd in je boek.

Wil je het laten uitbesteden, houd er dan rekening mee dat het best veel geld kan kosten. Zo heeft de boektrailer van Marcel van Driel ongeveer €3000,- gekost, inclusief de muziek en animaties. Het kan goedkoper, het ligt er maar net wat je zelf graag met de trailer wilt vertellen.

Ga je er liever zelf mee aan de slag, dan zijn er een paar programma’s waarmee je dit kunt realiseren. Ik noem er een paar op.

Windows Movie Maker:

Heb je windows, dan ken je vast en zeker Windows Movie Maker. Hierin kun je een paar korte fragmenten achter elkaar zetten en tussendoor tekst in beeld brengen. Er bestaan een heleboel verschillende animaties voor de tekst, waardoor het geheel er professioneel uit kan zien. Probeer bijvoorbeeld iets in de omgeving te filmen wat met je boek te maken heeft (een dorp, een stad, of een bos etc). Verzin hier een pakkende tekst omheen en ga aan de slag. Muziek kun je op sites vinden die dit gratis aanbieden, maar let er dan ook op dat je muziek mag gebruiken. Op YouTube kun je uiteindelijk ook muziek toevoegen door te kiezen uit hun galerij.

iMovie:

Heb je een apple product, dan ken je misschien iMovie. Sinds kort bestaat er een optie om zelf hierin een filmtrailer te maken. Dit gaat echter ook prima bij een boektrailer. Gebruik beeldmateriaal dat je zelf hebt gefilmd, geanimeerd of getekend, en voeg dit in het programma toe aan de verschillende scenes. Het programma voegt uiteindelijk alles samen en met een bijpassende muziek heb je een heel erg professionele trailer.

Adobe After Effects:

Zelf ben ik mijn nieuwste boektrailer in Adobe After Effects aan het maken. Dit is vooral bedoeld om special effects toe te voegen aan een film, maar werkt uitstekend als je een originele trailer wilt maken. Hiervoor heb ik veel beelden samengevoegd en door middel van een camera geanimeerd, zodat het geheel een kort filmpje wordt (1.20 min.) Ik ben al sinds augustus vorig jaar bezig hiermee, dus het vergt wat tijd en moeite. Ik heb heel opgezocht over bepaalde technieken, zodat ik de juiste sfeer uit het boek kon oproepen. Later heb ik nog wat geluidseffecten toegevoegd en dingen gefinetuned, mede door de hulp van mensen die de trailer al eerder zagen en tips gaven.

Maar dit kan ingewikkeld voor je zijn als je hier nog nooit mee hebt gewerkt. Bekijk dan eerst een filmpjes online over hoe je met dit programma moet omgaan. Het loont in ieder geval.

In het kort: 

- Zorg dat de trailer niet te lang duurt ( mensen haken na 2 minuten meestal af en klikken door naar iets anders).
- Zorg voor pakkende, korte teksten tussendoor (alleen de belangrijkste elementen uit het verhaal, geen hele flaptekst).
- Bepaal de sfeer van je boek en breng dit over in de trailer (romantisch, spannend, avontuurlijk, eng).
- Zoek muziek die bij de beelden en je verhaal past.
- Gebruikt geanimeerde tekeningen, zelfgemaakte filmpjes of ander beeldmateriaal dat met je boek te maken heeft.

Bekijk hier mijn oude boektrailer. Dit was een soort probeersel, om te kijken wat ik allemaal kon bereiken. De nieuwe trailer gaat in februari officieel online.

Heb je zelf een boektrailer gemaakt, of wil je er een paar bekijken. Via deze verzamelsite kun je de meeste boektrailer van Nederlandse boeken bekijken: www.boekentrailers.nl

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!