jul 5, 2014 - Het uitgeven    No Comments

Uitgeven in eigen beheer

Sinds het tweede deel van De Bieb-bende is verschenen krijg ik ontzettend vaak de vraag wie Uitgeverij Stormsteen is. Niemand denkt in eerste instantie dat ik dat zelf ben. En dat is precies mijn doel geweest. Sinds ik de keuze had gemaakt (eind 2013) om de De Bieb-bende reeks zelf uit te gaan geven, verloor ik één ding nooit uit het oog: professionaliteit. Bij iedere stap die ik zette, dacht ik na hoe ik het zo professioneel mogelijk kon aanpakken. Natuurlijk ging daar de meeste tijd in zitten, maar het was voor mij het belangrijkste om alleen op deze manier de boeken in de wereld te zetten. De komende weken wil ik jullie enkele belangrijke stappen laten zien. Ik zal onder andere uitleggen hoe ik de kaft liet ontwerpen, tot en met de lay-out van het boek. Te beginnen bij de keuze van een eigen uitgeverij.

promo_plaatje_duister_Carnaval

Een eigen uitgeverij.

Voor veel mensen is dat een grote stap. Je bent jarenlang op zoek geweest naar een goede en vooral grote uitgever die jouw boek wil gaan uitgeven. Uiteindelijk kom je tot het besef dat niemand echt jouw boek wil. Of het past niet in het fonds, of ze durven het risico niet aan. Ik heb ook al veel dat soort verhalen gehoord. En dan is bij mij ook nog eens het probleem dat ik een twaalfdelige serie wil gaan schrijven. Dat kun je alleen maar doen als het eerste deel erg goed verkoopt. Geen reden voor mij om op te geven!

Deel 1 verkocht goed. Beter dan ik had gehoopt. Het was uitgegeven bij Uitgeverij Zilverspoor. Natuurlijk deed ik ontzettend mijn best om het boek De legende van de Hemelrijders onder de aandacht te brengen. Ik bezocht scholen, gaf lezingen in bibliotheken en was volop aanwezig op social media. Het wierp zijn vruchten af. Alleen had ik bepaalde plannen met de rest van de serie. Ik ben een eigenwijze jongen en weet precies hoe ik dingen wil. Dat kan soms botsen met de mening van anderen. Na een jaar besloot ik dan ook om de andere delen van De Bieb-bende bij een andere uitgeverij uit te brengen. Gewoon omdat ik iets anders in gedachten had dan de uitgever. Al snel merkte ik dat het toch niet zo eenvoudig bleek om mijn plan gerealiseerd te krijgen. Eind 2103 stond ik voor een dilemma: ga ik nog verder zoeken of ga ik het zelf uitgeven. Ik had voor mezelf een aantal Do’s en Don’ts genoteerd, waardoor het voor mij duidelijk werd dat ik het zelf wilde gaan proberen. Gedurende de hele maand november en december ging ik mij verdiepen in allerlei mogelijkheden om een boek zelf uit te geven. Dat was van Brave New Books van bol tot en met sites als bookscout.nl. Toch had ik nergens een goed gevoel bij. Het kreeg te vaak een stempel van “zelf uitgegeven”. Dat wilde ik absoluut niet! Heel vaak wordt het boek dan niet eens serieus genomen.

logo_stormsteen_high_res

In januari schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Uitgeverij Stormsteen was geboren. Ik ontwierp een logo en een website en ging aan de slag. Want hoe moest het nu verder? Ik wilde mijn boeken natuurlijk via zoveel mogelijk boekhandels verkopen. En dat gaat het makkelijkst via Centraal Boekhuis. Een beetje rondneuzen op internet leerde me al snel dat het een dure investering is en dat kon ik echt niet betalen. Gelukkig was er nog een alternatief. De Vrije Uitgevers. Als kleine uitgeverij kon ik me bij hen aansluiten en gezamenlijk de kosten delen. Een mooie oplossing! Zo bleef ik toch zelfstandig, maar waren de kosten niet zo hoog. Ook in dit traject was het voor mij belangrijk dat ik professioneel te werk ging. Dus ik zorgde voor een duidelijke huisstijl op de website, de facebookpagina en op brieven, stickers etc. Hierdoor werd het voor mij allemaal echt. En eindelijk kon ik het boek echt gaan uitgeven.

De volgende keer ga ik het over het omslag hebben. Waar moet je rekening mee houden en hoe zoek je naar een geschikte illustrator?

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!